Hopp

Hopp är den tävlingsgren som är lättast att förstå, samtidigt som det är den farligaste att utföra.

Varje åkare har tre försök på sig att hoppa så långt som möjligt. För att få ett resultat, hopp krävs att åkaren passerar över hopprampen, landar och inte faller efter landningen. Det finns inga stilpoäng utan det enda som räknas är hur långt åkaren hoppar. Skulle åkaren vid något tillfälle falla eller inte åka över rampen blir resultatet 0.

Åkaren kan välja olika höjd på hopprampen. Damer kan välja 1,50 m eller 1,65 m och herrar kan välja 1,65 m eller 1,80 m. Varje åkare får dessutom välja båthastighet, dock maximalt 51 km/h för damer och 57 km/h för herrar. Den hastighet som båten ger kan oftast inte ge ett tillräckligt långt hopp. Därför använder sig de flesta åkare av en pendlande stil där de åker från en sida av svallet till den andra för att bygga upp så mycket fart som möjligt. Denna stil kan resultera i att åkaren kommer upp i hastigheter runt 120 km/h.

För att dra nytta av hastigheten måste åkaren sträcka ut benen när rampen träffas. Denna teknik kräver mycket god timing eftersom åkaren befinner sig på rampen endast 2 hundradels sekund.

I motsats till det primitiva system som används vid traditionell backhoppning eller skidflygning mäts hopplängden med ett mycket noggrant trianguleringssystem med en noggrannhet på några centimeter.

Ny teknologi använder sig emellertid av datorbaserade videokamerasystem där noggrannheten ökat och hopplängden räknas ut på några sekunder.

Världsrekord:
Herr: Freddy Krueger 73 meter
Dam: Elena Milakova 56,6 meter

© 2023 Göteborgs Vattenskidklubb | Theme: Storto by CrestaProject WordPress Themes.